„Przełamanie smaku…”
„Przełamanie smaku”, „Zielona nadzieja” czy „Małe, co nieco…” to tylko niektóre pomysłowe nazwy potraw, które zostały zaprezentowane na I Konkursie Kulinarnym w WTZ w Rykach. Tematem konkursu były sałatki. Uczestnicy przygotowali aż 11 różnych sałatek ze zdrowych i świeżych produktów. Każda sałatka była przedstawiona jurorom przez kelnera który opowiedział także z jakich produktów jest przygotowana.
Przygotowane przez uczestników potrawy, oceniane były przez powołaną komisję konkursową, w skład której wchodzili:
Pani Dorota Lipiec – pracownik Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Rykach,
Pan Marek Rybacki – Członek Zarządu Stowarzyszenia Euro – Toques Polska, mistrz Polski w carvingu,
Pan Mariusz Zając – Członek Stowarzyszenia Stowarzyszenia Euro – Toques Polska.
Z relacji Jury wiem, że decyzja nie była łatwa. Ale stało się! I tak:
I MIEJSCE dla pracowni fryzjerskiej za sałatkę „Przełamanie Smaku”
II MIEJSCE zajęła pracownia krawiecka i ich sałatka „Zielony Migdałek”
III MIEJSCE pracownia umiejętności społecznych za sałatkę „Zielona nadzieja”
Dzięki udziałowi w takich konkursach nasi uczestnicy rozwijają swoje zainteresowania i aspiracje. Zdrowa konkursowa rywalizacja pozytywnie wpływa na współpracę w grupie, rozwijanie kreatywności i zachęca do samodzielności w codziennym życiu.
Wspomniane Stowarzyszenie jest zrzeszeniem kucharzy i szefów kuchni. Głównym celem i kierunkiem działania ETP jest promocja najlepszej żywności i jakości produktów regulowanych przez instytucje europejskie i krajowe. Wszyscy członkowie stosują się do kodeksu, który jest zobowiązany do wspierania jakości i tradycji kulinarnej z każdego kraju i regionów Europy.
Zaproszeni goście podzielili się z nami zasadami zdrowego odżywiania, wskazali dobre nawyki żywieniowe. Podpowiedzieli nam co, i kiedy jeść aby cieszyć się piękną sylwetką a przede wszystkim zdrowiem.
Zarząd PSONI Koło w Rykach pracownicy i Uczestnicy WTZ
serdecznie dziękuje za pomoc merytoryczną oraz wsparcie w organizacji konkursu
Stowarzyszeniu EURO – TOQUES POLSKA
(https://www.facebook.com/pg/EuroToquesPLofficial/about/?ref=page_internal)
- Pan Marek Rybacki i Pan Mariusz Zając
- Ogłoszenie werdyktu...
- I miejsce "Przełamanie smaku"
- II miejsce "Zielony migdałek"
- III miejsce "Zielona nadzieja"
- "Sałatka z paluszkami krabowymi"
- "Fasolowy Raj"
- "Małe co nieco z makaronem"
- "Zagadka z indyjskim szafranem"
- "Sałatka brokułowa"
- "Sałatka z selerem naciowym"
- "Przysmak Mnicha z Shaolin"